خشيل نوعي دسر است كه در سفره شب يلدا قرار ميگيرد. اين دسر يكي از خوراكيهاي زمستاني مردم آذربايجان است و به خاطر كالري بالايي كه دارد مقاومت بدن را هم در مقابل هواي سرد بالا ميبرد.
خشيل دسر محلي استان آذربايجان است كه با بلغور گندم پخته ميشود. خشيل آذري يك صبحانه تركي است كه زمانهاي قديم به عنوان خوراكي شب يلدا در آذربايجان آن را ميخوردند. اين دسر ظاهري شبيه به حليم دارد با اين تفاوت كه بسيار سريعتر آماده ميشود و گوشت هم ندارد. اما از خواص اين دسر نبايد غافل شد. با مجله دلتا همراه باشيد تا طرز تهيه خشيل اردبيل را ياد بگيريم.
مواد لازم براي خشيل اردبيل
- بلغور گندم ۲۰۰ گرم
- آرد سبوسدار گندم ۱۰۰ گرم
- آب ۲۵۰ گرم
- شير ۲۵۰ گرم
- عسل، شكر، دارچين و يا شيره به ميزان لازم
- كره به ميزان لازم
طرز تهيه خشيل اردبيل
مرحله اول
اولين مرحله براي درست كردن اين غذا، خيساندن بلغور است. بلغورها را قبل از پختن چند ساعت در آب بگذاريد تا خيس بخورند.
مرحله دوم
بلغورها را با مقداري آب در قابلمهاي قرار دهيد. شعله زير آن را كم كنيد و اجازه دهيد بپزد و آبش كشيده شود. پختن بلغورها حدود يك ساعت زمان ميبرد.
مرحله سوم
بعد از پختن بلغورها، آنها را آبكش كنيد. بعضي در اين مرحله آرد را با آب سرد و شير مخلوط كرده و سپس به بلغورها اضافه ميكنند و روي حرارت قرار ميدهند و هم ميزنند تا غليظ شود و بوي خامي آرد گرفته شود. اما ما به شما پيشنهاد ميكنيم آرد را كمي تفت دهيد تا بوي خامي آن گرفته شود و سپس شير و آب را به آن اضافه و هم بزنيد و بعد بلغورها را اضافه كنيد.
غلظت خشيل شما بايد كمي بيشتر از حليم باشد. زماني كه به غلظت مناسب رسيد خشيل شما آماده است. خشيل را در ظرفهاي گود بريزيد. وسط آن به دلخواه شيره انگور (دوشاب)، شكر يا عسل بريزيد، اطراف آن هم كره ذوبشده بريزيد، كمي دارچين بپاشيد، با گردو ريزشده تزيين و نوش جان كنيد!
طرز تهيه خشيل بدون بلغور
برخي اين غذا را بدون بلغور و فقط با آرد درست ميكنند. براي اين كار آرد را تفت دهيد تا بوي خامي آن گرفته شود. سپس شير و آب را به آن اضافه كنيد كمي زردچوبه اضافه كنيد تا رنگ آن زرد شود. در آخر خشيل را در ظرف گودي ريخته و با شيره انگور (دوشاب)، عسل يا شكر به همراه كره و دارچين ميل كنيد.
اگر به دسرهاي سنتي علاقه داريد نان خرمايي كرمانشاه را هم در مجله بخوانيد.
پيشنهاد مطالعه: گراتن پاستا غذايي لذيذ براي آخر هفته را هم بخوانيد.