آش يكي از پيش غذاهاي خوشمزه و اصيل ايراني است كه در كشورمان طرفداران زيادي دارد و يك وعده غذايي كامل محسوب ميشود.
يكي از معروفترين آشهاي ايراني آش كشك است كه بيشتر در شهرهاي شمالي كشور در روزهايي مثل ايام محرم يا پيش از رفتن پسر خانواده به خدمت سربازي به عنوان آش پشت پا پخته ميشود و بين اهالي محل پخش ميشود. آش كشك شمالي با دستور اصيل مازندراني را تنها از مجله دلتا دنبال كنيد.
مواد لازم براي تهيه آش كشك شمالي
- رشته مخصوص آش يك سوم بسته
- پياز بزرگ ۴ عدد
- سبزي آش يك كيلوگرم
- چغندر متوسط ۳ عدد
- كدو حلوايي ۳۰۰ گرم
- ماست ۲ كيلوگرم
- لوبيا چيتي يا لوبيا قرمز يك پيمانه
- برنج نيم دانه نصف پيمانه
- نمك به مقدار لازم
- زردچوبه به مقدار لازم
- كشك پاستوريزه يك و نيم پيمانه
- سير ۱۰ حبه
- ساقه اسفناج خرد شده نيم كيلوگرم
- كدو سبز ۳ عدد
- نخود يك پيمانه
- عدس يك پيمانه
- نعناع خشك ۳ قاشق غذاخوري
- فلفل سياه به مقدار لازم
- روغن به مقدار لازم
طرز تهيه آش كشك شمالي
مرحله اول
براي تهيه اين آش بايد از شب قبل حبوبات را خيس كنيد و بطور مرتب آب آن را عوض كنيد. سپس هر كدام را بصورت جداگانه بپزيد و كنار بگذاريد. همچنين برنج را يك ساعت قبل از شروع به كار خيس كنيد. سپس يك قابلمه بزرگ برداريد و برنج نيم دانه خيس خورده را داخل آن بريزيد. قابلمه را روي حرارت بگذاريد تا برنج بپزد. در همين حين، پيازها را پوست بكنيد و خرد كنيد. چهار عدد سير را پوست بكنيد و خرد كنيد.
مرحله دوم
مقداري روغن داخل يك ماهيتابه بريزيد و آن را روي حرارت متوسط قرار دهيد. پياز خرد شده را داخل ماهيتابه بريزيد و سرخ كنيد. پس از اين كه پيازها نرم و شفاف شدند، سير خرد شده را اضافه كنيد و تفت دهيد. سپس ماهيتابه را از روي حرارت برداريد و كنار بگذاريد. چغندر را نگيني خرد كنيد و بگذاريد با كمي آب در يك قابلمه بپزد.
قابلمه حاوي برنج را نگاه كنيد و اگر برنج پخته شده بود، حبوبات پخته شده را همراه با آب پخت آنها داخل قابلمه بريزيد. كدو حلوايي و كدو سبز را به صورت درشت خرد كنيد. سپس آنها را به قابلمه اضافه كنيد. ساقه اسفناج خرد شده را هم داخل قابلمه بريزيد.
مرحله سوم
در يك ظرف ديگر، ماست را با مقداري آب ولرم و كشك مخلوط كنيد. مخلوط را خوب هم بزنيد. سپس اين مخلوط را به قابلمه آش اضافه كنيد و آش را تا زماني كه جوش بيايد مرتبا هم بزنيد. رشته آشي را به اندازه دلخواه خرد كنيد و داخل قابلمه آش بريزيد. براي تهيه نعنا داغ، در يك ماهيتابه مقداري روغن بريزيد و نعناع خشك را به آن اضافه كنيد. پس از كمي همزدن، ماهيتابه را از روي حرارت برداريد.
مرحله چهارم
براي تهيه سير داغ هم باقيمانده سيرها را پوست بكنيد و رنده يا ريز خرد كنيد. يك ماهيتابه ديگر را روي حرارت بگذاريد. داخل آن مقداري روغن ريخته و سير خرد شده را اضافه كنيد. مقداري زردچوبه اضافه كنيد و هم بزنيد تا سير طلايي شود. سير داغ و نعناع داغ را داخل آش بريزيد و هم بزنيد. بگذاريد آش به مدت سه ساعت بپزد. سپس آن را سرو كنيد. نوش جان.
پيشنهاد مطالعه : براي آشنايي با طرز تهيه انواع غذاهاي لذيذ مطلب ديزي، غذاي خاطرهانگيز خانوادههاي ايراني را مطالعه كنيد.