قورمه سبزي يك غذاي اصيل آذري است كه به مرور زمان اين غذا در سرتاسر ايران مورد توجه قرار گرفته و در هر شهر بنابه سليقههاي متفاوت به روش مخصوص پخته ميشود.
قورمه سبزي غذاي خوشمزه و پر طرفدار ما ايرانيها است، اصل اين غذا آذري است، ” قورماق” (ghormagh) نوعي سرخ كردن است كه در آن از روغن استفاده نميشود، قورمه به گوشتي گفته ميشود كه بدون روغن و با چربي خود گوشت سرخ ميشود. امروز در مجله دلتا طرز تهيه قورمه سبزي تبريز توضيح داده شده است.
مواد لازم قورمه سبزي
- لوبيا چشم بلبلي ۲۰۰ گرم
- سبزي قورمه (معمولا در تبريز تنها از تره و جعفري در قورمه سبزي استفاده ميشود)
- گوشت گوسفند يا گوساله نيم كيلو
- ليمو عماني ۲ عدد
- آبليمو يك قاشق
- زعفران دم كرده
- نمك، فلفل، زردچوبه
- رب گوجه فرنگي ۲ قاشق غذاخوري
- آبغوره به مقدار دلخواه
- گوجه فرنگي به مقدار لازم
- آلو خشك به مقدار لازم
طرز تهيه قورمه سبزي تبريزي
مرحله اول
لوبياهاي چشم بلبلي نيازي به خيس شدن از شب قبل ندارند. لوبياي چشم بلبلي را ميتوانيد همان موقع پخت بگذاريد كمي بپزند و زمانيكه نيمه پز شدند آنها را داخل ظرف ديگري بريزيد، يعني آبش را جدا كنيد.
مرحله دوم
سبزي قورمه كه شامل تره و جعفري است را بشوييد، اما لازم نيست آنها را ساطوري خورد كنيد. كمي سبزيها را ريز كنيد و درون قابلمه تفت دهيد. گوشتهاي تكه شده را جداگانه با پياز تفت دهيد. سپس سبزيها را به آن اضافه كنيد. بعد از آن لوبياها را نيز به مواد اضافه كنيد؛ و ادويهها (فلفل و زردچوبه) همچنين آبغوره و آب ليمو و زعفران دم كرده را روي مواد بريزيد و با همديگر تفت دهيد و شعلهي گاز را روي حرارت متوسط تنظيم كنيد.
مرحله سوم
بعد از كمي تفت دادن رب گوجه فرنگي را نيز به مواد اضافه كنيد و خوب هم بزنيد تا مواد كاملا يكدست شوند. ۳ ليوان آب جوش روي مواد بريزيد و صبر كنيد تا خورشت جا بيفتد. زمانيكه خورشت تقريبا آماده هست مثلا ۱۰ دقيقه مانده به سرو غذا، ميتوانيد تكههاي بزرگ گوجه فرنگي را به خورشت خود اضافه كنيد و بعد از آن آلوچهي خشك را هم اضافه كنيد. حواستان باشد كه آلوچه را قبل از انداختن درون خورشت حتما خيس كنيد. زمانيكه خورشت شما لعابدار شد و روي آن لايهاي از روغن تشكيل شد، بدانيد كه آمادهي سرو است. نوش جان!
نكات
- زعفران قابل حذف است، ولي توصيه ميكنيم آن را حذف نكنيد، چون خورشت را خوشمزه ميكند.
- نمك را به هيچ وجه اول به خورشت اضافه نكنيد، چون گوشت را دير پز ميكند.
- در تبريز سبزي اين خورشت فقط جعفري و تره هست، اما در ساير مناطق گشنيز و اسفناج هم اضافه ميكنند.
- تبريزيها سبزي را ساطوري نميكنند بلكه ريز خرد ميكنند.
- ميتوانيد از لوبيا چشم بلبلي يا لوبيا سفيد هم استفاده كنيد.
پيشنهاد مطالعه : براي آشنايي با طرز تهيه انواع غذاهاي لذيذ مطلب خورشت گوشت و قارچ، پيشنهادي ساده و لذيذ را مطالعه كنيد.