حلوا ضيابري يكي از انواع حلواهاي استان گيلان است. قدمت اين حلوا به ۵۰۰ سال پيش ميرسد و گيلانيها در روزهاي خاص اين حلوا را تهيه ميكنند.
حلوا ضيابري در واقع يك نوع شيريني سنتي گيلاني حساب ميشود و بسيار متفاوت و خوشمزه است. اين حلوا به صورت لايهاي با خمير تهيه ميشود و در تالش براي سوغات و يا عزيزاني كه از راه آمده باشند اين حلوا ضيابري خوشمزه را تهيه ميكنند. اما اين حلوا در نواحي شاندرمن و ماسال نيز تهيه مي شوند تهيه اين حلوا كمي زمانبر است ولي نتيجه كار بسيار خوب و خوشمزه ميباشد. امروز در مجله دلتا طرز تهيه حلوا ضيابري با گردو، هل و دارچين را به شما آموزش خواهيم داد همراه ما باشيد.
مواد لازم براي تهيه حلوا ضيابري
- آرد برنج ۱ و ۱/۴ پيمانه
- شكر يك پيمانه
- آب ۱/۲ پيمانه
- جوهر ليمو يا آبليموترش تازه ۱/۴ قاشق چايخوري
- كره ذوب شده ۴ قاشق غذاخوري
- گردو يك پيمانه
- زيره يك قاشق غذاخوري
- زنجبيل ۱/۲ قاشق غذاخوري
- هل و دارچين در صورت دلخواه ۱/۲ قاشق چايخوري
طرز تهيه حلوا ضيابري گيلاني با گردو، هل و دارچين
مرحله اول: تفت دادن آرد
ابتدا آرد برنج را داخل يك تابه الك كنيد و به مدت ۱۰ دقيقه خوب آرد تفت دهيد تا بوي خامي آرد از بين برود ولي اصلا نبايد تغيير رنگ دهد، پس زمانسنج را كنار دست خود قرار دهيد و روي حرارت ملايم تفت دهيد سپس از روي حرارت برداشته و داخل يك كاسه بريزيد.
مرحله دوم: تهيه شربت
براي تهيه شربت آب و شكر را با هم مخلوط كنيد و داخل يك قابلمه بريزيد و روي حرارت ملايم قرار دهيد وقتي دانههاي شكر حل شد آبليموترش يا جوهر ليمو را اضافه كنيد و با يك فرچه تميز آبليمو را مداوم دور قابلمه بزنيد تا شكرك نزند و مداوم كف روي شربت را جدا كنيد بعد از ۱۵ دقيقه كمي از شربت را با قاشق برداشته و صبر كنيد تا خنك شود.
مرحله سوم: تهيه خمير حلوا
در ادامه كره را روي حرارت قرار دهيد تا ذوب شود، سپس دوغ روي كره را مداوم بگيريد حالا كره و شربت و آرد برنج تفت داده شده را داخل كاسه ريخته و هر سه بايد هم دما يعني گرم باشند حالا آرد را داخل كاسه ريخته و كره و شربت را كم كم اضافه كنيد تا آرد جمع شود سپس خمير را خوب ورز دهيد تا نرم و لطيف شود و بعداز خمير چانه بگيريد.
مرحله چهارم: تهيه حلوا ضيابري
در ادامه گردوي خرد شده را داخل كاسه ريخته و زيره و زنجبيل و هل و دارچين و كمي آرد را كنار دست خود قرار دهيد و روي سطح كار آرد بپاشيد و روي هر چانه نيز كمي آرد ريخته و با وردنه به شكل مستطيل خمير را باز كنيد سپس روي خمير كمي گردو و زنجبيل و هل و دارچين بريزيد و حالا خمير را ابتدا از دو طرف بعد از بالا و پايين تا زده تا شبيه مربع شود و همه خمير را به اين شكل آماده كنيد و تزئين كنيد. نوش جان!
نكات كليدي در تهيه حلوا ضيابري
- مهم ترين عامل اين حلوا گرم بودن شربت و كره و آرد است اگر سرعت عمل كافي نداريد بهتر است همه مواد را خمير نكنيد و ابتدا چانه چانه خمير را تهيه كنيد و هر موقع احساس كرديد شربت يا آرد يا كره سرد شدن كمي روي حرارت قرار دهيد.
- ميتوانيد بهجاي شربت از عسل رقيق شده با آب نيز استفاده كنيد.
- مواد مياني سليقه اي و قابل تغيير است.
- با مقادير فوق ۸ عدد حلوا ضيابري خواهيد داشت.
پيشنهاد مطالعه : براي آشنايي با طرز تهيه انواع حلواهاي لذيذ مطلب دستور طرز تهيه ترحلوا شيرازي در خانه را مطالعه كنيد.