قيمه نثار يكي از محبوبترين غذاهاي ايراني و مشهورترين غذاي قزويني است. اسم اين غذا قيمه نثار است، اما قيمه نيست. يك پلوي خوشمزه و خوش آب و رنگ و معطر است كه طعمي لذيذ و به ياد ماندني دارد.
قيمه نثار يك غذاي خوشرنگ و لذيذ از جمله غذاهاي قزوين است كه گاهي اوقات در برخي مراسمات رسمي و حتي عروسيها نيز طبخ ميشود. همراه ما در اين مطلب از مجله دلتا باشيد تا دستور پخت قيمه نثار اصيل را براي شما بيان كنيم.
مواد مورد نياز قيمه نثار
- برنج خيس كرده ۳ پيمانه
- گوشت قيمه خرد شده ۳۵۰ گرم
- پياز خرد كرده ريز ۲ عدد
- خلال پوست پرتقال يا نارنج ۱ قاشق غذاخوري
- روغن ۱/۲ پيمانه
- رب گوجه فرنگي ۲ قاشق سوپخوري
- ادويه خورشتي ۱ قاشق چايخوري
- ادويه پلويي ۱ قاشق چايخوري
- گلاب نصف فنجان
- زعفران دم كرده ۱ قاشق سوپخوري
- زرشك خشك شده ۱/۲ پيمانه
- گرد ليمو عماني و نمك به مقدار لازم
- خلال پسته و بادام ۴ قاشق غذاخوري
طرز تهيه قيمه نثار خوشمزه
تابه مناسبي انتخاب كنيد و روي حرارت قرار دهيد و مقداري روغن داخل آن بريزيد تا داغ شود. سپس پياز خرد شده را داخل آن بريزيد و تفت دهيد تا پياز طلايي رنگ شود. بعد از تفت پياز، گوشت خرد شده را داخل روغن بريزيد و تفت دهيد. در حين تفت مقداري زردچوبه هم به گوشت اضافه كنيد و كمي تفت دهيد تا عطر ادويه به مشام برسد.
وقتي رنگ گوشت تغيير كرد و بوي زهم آن گرفته شد، رب گوجهفرنگي را هم اضافه كنيد و تفت دهيد تا رنگ بهتري بگيرد. بعد از اين مرحله به اندازه ۳ پيمانه آب به خورشت اضافه ميكنيم و در ظرف را ميبنديم تا گوشت و لپه پخته و كم آب و غلظت خورشت هم زياد شود. به اصطلاح جا بيفتد.
در ۲ دقيقه آخر پخت گلاب و مقداري از زعفران را داخل قيمه ميريزيم تا جوش بخورد. برنج از قبل خيس داده شده را آبكش ميكنيم. در كف ظرفي كه ميخواهيم برنج و قيمه را مخلوط كنيم كمي آب و روغن ميريزيم و ميگذاريم تا روي حرارت گرم شوند بعد يك لايه از برنج آبكش شده را در كف قابلمه ميريزيم و روي آن را ادويه پلويي و گرد ليموعماني ميريزيم. بعد يك لايه از مايع قيمه را كه آب آن گرفته شده روي برنجها و ادويهها ميريزيم و اين مرحله را ۲ تا ۳ بار به همين ترتيب انجام ميدهيم. قابلمه را روي حرارت كم قرار دهيد و اجازه دهيد تا برنج دم بكشد.
در اين فاصله خلال بادام را با گلاب به مدت ۱۵ دقيقه خيس كنيد. اگر از خلال پوست پرتقال تازه استفاده ميكنيد بايد پوست پرتقال را بشوييد و به صورت خلالي نازك برش بزنيد. بعد پوست پرتقال را در آب جوش قرار دهيد و بعد از چند جوش آبكش كنيد تا تلخي آن گرفته شود.
زرشكهاي خشك را بشوييد و با ۵۰ گرم كره و يك قاشق غذاخوري شكر در يك تابه تفت دهيد. سپس خلال بادام، پسته و پرتقال را به زرشكها بيفزاييد و كمي تفت دهيد. يك قاشق غذاخوري زعفران دم كرده هم به خلالها اضافه كنيد و اجازه دهيد تا آب مواد كشيده شود. سپس از روي حرارت برداريد. بعد از اينكه برنج دم كشيد كمي روغن داغ روي برنج ميريزيم. براي تزيين از مقداري برنج زعفراني به همراه زرشك سرخ شده، خلال بادام و خلال پسته استفاده ميكنيم.
پيشنهاد مطالعه : براي آشنايي با طرز تهيه انواع غذاهاي لذيذ مطلب دستور پخت خوراك لوبيا چشم بلبلي را مطالعه كنيد.
همچنين بخوانيد:
رشته پلو؛ خوشمزهاي براي ميهمانيها
خورشت اسفناج و گردو؛ سرشار از خاصيت
با مجله آشپزي دلتا همراه باشيد