دلمه در ايران با نان تازه، انواع ترشي، ماست، سبزي خوردن و ديگر مخلفات سرو ميشوند. دلمه را ميتوان به صورت كاملا گياهي نيز طبخ كرد و در مايه آن هيچ مواد گوشتي نريخت. مشهورترين دلمهها در ايران، دلمه برگ مو و دلمه سبزيجات (فلفل، گوجه فرنگي و بادمجان) هستند كه در خانهها و مجالس رسمي به عنوان پيش غذا يا يك غذاي مجلسي و خوشمزه درست ميشوند.
شايد اسم دلمه به را خيلي كم شنيده باشيد زيرا معمولا مرسوم بوده كه اين ميوه بابت تهيه مربا استفاده شود اما بِه به دليل خواص زيادي كه دارد به گونههاي مختلف ميتوان آن را تهيه كرد از مربا گرفته تا انواع خورشت و حتي دلمه، همين موضوع است كه بِه را در آشپزي ايراني مهم ميكند. طرز تهيه دلمه به را در مجله دلتا بخوانيد.
مواد لازم
- گوشت چرخ كرده: ۲۵۰ گرم
- به: ۳ عدد
- برنج:۳ پيمانه
- لپه: ۶قاشق غذاخوري
- رب گوجهفرنگي: ۳ قاشق سوپخوري
- پياز خردشده: ۲ قاشق سوپخوري
- زرشك و كشمش: به مقدار لازم
- گردو خردشده: به مقدار لازم
- آلو خيس خورده: ۶ عدد
- پودر دارچين: به مقدار لازم
- جعفري خردشده: به مقدار لازم
- سركه و شكر: به مقدار لازم
- نمك و فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
طرز تهيه دلمه به
- برنج را از يك ساعت قبل خيس كنيد، سپس در آب جوش بريزيد و بعد از ۳۰ دقيقه آبكش كنيد. لپه ها را به مدت ۲ ساعت بپزيد و بعد داخل سبدي بريزيد.
- يكي از پيازها را داخل روغن داغ شده تفت دهيد. بعد از اينكه نرم و طلايي شد، گوشت چرخ كرده، زردچوبه، فلفل سياه و نمك ريخته و تفت دهيد، سپس يك قاشق سوپخوري رب اضافه كرده و به تفت دادن ادامه دهيد.
- در اين مرحله لپه و برنج را به گوشت اضافه كنيد. مقداري كشمش، زرشك، گردوي خرد شده، نمك و فلفل هم اضافه كرده و مواد را خوب با هم مخلوط كنيد. مواد را كمي با هم تفت دهيد، سپس تابه را از روي حرارت برداريد.
- سر بِهها را با دقت جدا كرده و با يك قاشق چايخوري داخل آنها را به آرامي خالي كنيد طوري كه بِهها سوراخ نشوند. حالا بايد داخل بِهها را با مخلوط حاصل پر كنيد و سپس سر بِهها را بگذاريد.
- پياز باقيمانده را داخل مقداري روغن سرخ كنيد تا نرم و طلايي شود، سپس زردچوبه و بقيه رب را اضافه كرده و تفت دهيد. مقداري نمك، فلفل و پودر دارچين هم بريزيد. آلوهاي خيس خورده و گوشتهاي بِه را هم اضافه كنيد.
- در صورت تمايل مقداري شكر و سركه هم اضافه كنيد تا سس ملس شود. حدود ۳-۲ ليوان آب اضافه كرده و صبر كنيد تا جوش بيايد، سپس بِهها را داخل آن قرار دهيد، طوري كه نصف بِهها داخل سس باشد. درِ تابه را بگذاريد و حدود ۴۵ دقيقه صبر كنيد تا بِه ها بپزند.
- بِهها را همراه با سس داخل ظرف مورد نظرتان بچينيد، آنها را بامقداري جعفري خرد شده تزيين و سرو كنيد.
پيشنهاد مطالعه: براي آشنايي با جاذبههاي گلستان، “نووارا اليا؛ انگلستان كوچك” را در مجله گردشگري مطالعه كنيد.
همچنين بخوانيد:
با مجله آشپزي دلتا همراه باشيد